Lestijden en Locaties

Woensdag ​| Brummen
16.30 - 18.00 uur
Shaolin Kung Fu [vanaf 6 jaar]
Sporthal Sportkompas [ingang zwembad]
L.R. Beijnenlaan 20 in Brummen

Vrijdag​ | Zutphen
19.00 - 20.30 uur
Shaolin Kung Fu [vanaf 10 jaar]
Theo Thijssenschool
Mulderskamp 164 in Zutphen

Zondag ​| Brummen
09.30 - 11.00 | Shaolin Kung Fu [6-12]
09.30 - 11.00 | Shaolin Kung Fu [13+]
11.00 - 12.30 | Shaolin Kung Fu [gevorderd]
Sporthal Sportkompas [ingang zwembad]
L.R. Beijnenlaan 20 in Brummen

Toeschouwers zijn toegestaan!

Rooster KungFu

September 2022
Vrijdag 2 september 2022 eerste training

April 2023
Zaterdag 29 april - Wedstrijden Hoensbroek
Zondag 30 april - GEEN trainen

Mei 2023
Woensdag 3 mei - GEEN trainen
Vrijdag 5 mei - GEEN trainen
Zondag 7 mei - WEL trainen

Juni 2023
Woensdag 7 juni - Examen
Zondag 11 juni - Examen
Zondag 25 juni - Examen Zwart

Juli 2023
Woensdag 2 juli - Laatste training

Geschiedenis Shaolin Temple

Shaolin Kungfu is een vechtkunst welke ongeveer 1500 jaar geleden is ontstaan in de Shaolin Tempel. De Shaolin tempel is gelegen in China vlakbij de stad Dengfeng in de Henan provincie.

Het ontstaan van Shaolin Kungfu begon kort nadat de eerste Shaolin tempel werd gebouwd in opdracht van de keizer Xiaowen van de Noordelijke Wei dynastie. Het klooster werd rond het jaar 495 gebouwd ter ere van een Indiase monnik Batuo. Batuo predikte het Boeddhisme in China en werd de oprichter en eerste Shaolin Abbot van de Shaolin Tempel.

Shaolin Kung Fu

Rond het jaar 527 arriveerde de Indiase monnik Bodhidharma (Chinees: Da Mo) bij de Shaolin tempel. Bodhidharma predikte het Boeddhisme in China en trof de Shaolin monniken in slechte conditie aan. Bodhidharma zag dat de Shaolin monniken vaak zittend mediteerden en hierbij soms insliepen. Door gebrek aan beweging verkeerde de monniken destijds in slechte conditie. Vastbesloten om te blijven trok Bodhidharma voor lange tijd een nabijgelegen grot in. Deze grot is vernoemd naar Bodhidharma als de Da Mo Dong (Damo Cave).

In de grot heeft Bodhidharma al die tijd gemediteerd en ontwikkelde hij 18 meditatie- en bewegingstechnieken om de Shaolin monniken sterker en mentaal scherper te maken. Deze 18 lichamelijke Qigong oefeningen staan bekend als de "18 hands of Lohan". Ze worden gezien als de "blue prints" van veel vechtkunsten. De Damo Cave is te bezoeken op loopafstand van de Shaolin tempel.

Shaolin Dierstijlen

De monniken werden fysiek sterker en ontwikkelden de basis oefeningen verder uit. De Shaolin monniken bestudeerde en imiteerde bewegingen van dieren en op deze manier ontstonden de eerste dierenstijlen. De eerste vijf dierenstijlen waren: - Tijger
- Kraanvogel
- Luipaard
- Draak
- Slang

Wat opvalt, is de draak. Dit is het enige dier dat niet in het echt heeft bestaan maar slechts een mythisch wezen is. De draak heeft van oudsher een grote rol gespeeld in de Chinese cultuur. Als je goed kijkt naar de draak zie je dat deze bestaat uit een combinatie van andere dieren.